ACHTERHOEK – Op dinsdag 21 maart kregen jongeren en volwassenen een unieke kans om tussen 9 en 11 uur een kijkje nemen op een basisschool in de Achterhoek en Liemers. Ruim zestig basisscholen deden mee aan de openscholendag waarbij iedereen vrijblijvend kon verkennen of werken in het onderwijs iets voor hem of haar is. 

De symbolische aftrap van de openscholendag vond plaats om 9.00 uur bij basisschool ‘t Prisma in Doetinchem. Burgemeester Mark Boumans verrichte hier de opening samen met Esther Tempels van ’t Prisma. Daar verwelkomden ze de eerste bezoekers van de openscholendag. Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool, was aanwezig om te vertellen over de achtergrond van de openscholendag en het belang van goed onderwijs in de regio. Kinderen van groep 8 van ’t Prisma ontvingen de gasten en gaven een rondleiding door de klassen. Ook waren studenten aanwezig om te vertellen over hun opleidings- en werkervaringen. Elke deelnemende basisschool gaf een eigen invulling aan de openscholendag.

Aanpak personeelstekort
Zo’n openscholendag is gericht op het laten ervaren en promoten van beroepen in het onderwijs. Ondanks dat het een mooi en betekenisvol beroep is, zijn er landelijk en ook in Oost-Gelderland tekorten aan personeel. In de komende jaren groeit het tekort in de Achterhoek en Liemers samen naar zo’n 50 tot 65 leerkrachten (vaste krachten en invalkrachten) in het primair onderwijs en het speciaal basisonderwijs. Hierbij is rekening gehouden met de aantallen studenten die jaarlijks starten met werken in het onderwijs, bijvoorbeeld na afronding van hun pabo-opleiding aan Iselinge Hogeschool.

Openscholendag voor jongeren en zij-instromers
De openscholendag was er voor iedereen die interesse heeft in het werken in het basisonderwijs. Dat kunnen bijvoorbeeld jongeren zijn die zich willen oriënteren op een vervolgopleiding, maar ook mensen die een carrièreswitch naar het onderwijs overwegen. Deelnemers werden persoonlijk ontvangen en begeleid. Ze konden mee de klas in en in gesprek gaan met leerkrachten en andere medewerkers. Zo’n kans om een kijkje in een school te nemen, is zeldzaam. Scholen houden van rust binnen het schoolgebouw ten gunste van het onderwijs en de kinderen. De basisscholen die deelnamen aan de openscholendag zijn verbonden als opleidingsschool aan Iselinge Hogeschool.

Openscholendag in de Achterhoek en Liemers. Foto: PR

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • 30 december, 2023

  Hoi,
  Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
  Groet W. Kemperman Wehl

  Geplaatst door
  W.Kemperman
  • 6 februari, 2024

   Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

   Geplaatst door
   admin
 • 8 september, 2023

  ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

  Geplaatst door
  Jolien