AALTEN – De 22-jarige Remco Hoftijzer uit Aalten ontving in het televisieprogramma Dragon’s Den een investering van 100.000 euro voor zijn uitvinding, een combinatie van een robot en een controlsuit. Van vier investeerders kreeg Remco een ‘nee’, de vijfde, de Amerikaanse Shawn Harris, geloofde wel in de innovatie van de Aaltenaar. “Die investering kunnen we heel goed gebruiken. Ik heb al een aantal 3D printers aangeschaft, onderdelen ingekocht en mijn eenmanszaak gewijzigd in een BV. Deze zomer beginnen we met de verkoop van de robot en controlsuit.”

Door Karin Stronks

De opname van de aflevering van Dragon’s Den waarin Remco mocht pitchen was in november vorig jaar. “Ik mocht niets vertellen, alleen vrienden en familie wisten van de investering. De uitzending was begin juni, ik heb al veel reacties gehad, van vrienden van vroeger, ook van bedrijven! Dat wil toch zeggen dat het programma goed wordt bekeken. Ik heb al een paar afspraken staan”, vertelt hij.

Controlsuit

Remco legt uit hoe de controlsuit werkt: “Je doet de ‘suit’, het ‘pak’, om je torso en je armen. Dan voer je de beweging uit die de robot moet gaan nadoen. Bijvoorbeeld het verplaatsen van een product. Kort gezegd is de controlsuit de zender van de beweging, de suit maakt met behulp van sensoren de opname, in de robot zit de ‘ontvanger’, hij speelt de opname af. Via bluetooth wordt de opname naar de robot verzonden, dat betekent dat de robot binnen een paar minuten weet wat hij moet doen. Waarom dit nou zo bijzonder is? Nou, normaal gesproken kost het heel veel tijd om een robot te programmeren, soms wel een dag. Als je maar tien of twintig keer iets wilt laten doen is dat de moeite, en belangrijker, zijn dat de kosten niet waard. Bij mijn vinding weet de robot veel sneller wat de bedoeling is. Daarin zit het grote verschil!”

Eigen kantoorruimte

Zes jaar geleden ontstond het idee bij Remco, drie jaar geleden bouwde hij thuis van steigerbuizen, elektromotoren en een 3D printer zijn eerste robot. Na de middelbare school deed Remco Mechatronica op het Graafschap College, hij liep stage bij Claymount en Dorset. Zijn afstudeerproject deed hij bij Krabbenborg Electro. Remco besloot vervolgens om de stap naar hbo te maken, hij studeert Elektrotechniek aan de HAN in Arnhem en zit in zijn derde jaar. Hij vertelt: “In Arnhem werd ik als eerstejaars bij een project ingedeeld wat me niet goed lag. Ik sprak met mijn begeleider over mijn eigen idee, mijn project thuis. School reageerde meteen enthousiast, ik mocht hiermee verder, kreeg zelfs een eigen kantoorruimte en samen met twee collega studenten ging ik serieus aan de slag. Met z’n drieën hebben we de controlsuit gemaakt.”

Investering van 100.000 euro

Het tweede jaar op de HAN realiseerde Remco samen met negen studenten de robot. Hij vertelt: “Het hele jaar werkten we aan de robot. We waren allemaal gemotiveerd en hebben alles vanaf het prille begin moeten doen: onderzoek, tekenen, het ontwerp maken en uiteindelijk het werkstuk, de robot zelf, het programmeren, de constructie, de elektronica. Aan het eind van het tweede jaar lukte het ons om de robot op de controlsuit te laten werken.” Remco kreeg op de HAN het advies om een poging te doen om één van de vouchers van Gelderland Valoriseert (heet nu Orion), ter waarde van 2500 euro, in de wacht te slepen. Er zijn elk jaar vijf vouchers, subsidies, beschikbaar. Het geld is bedoeld voor out of pocketkosten voor onderzoek of voorbereidende activiteiten van het eigen bedrijf en hoeft niet te worden terugbetaald. Remco kreeg een voucher en werd vervolgens getipt om te gaan pitchen voor het televisieprogramma Dragon’s Den. De aflevering waarin Remco zijn controlsuit en robot presenteerde werd begin juni uitgezonden. De Amerikaanse Shawn Harris geloofde in de uitvinding van Remco en investeerde 100.000 euro. Remco: “Op school had ik gezegd dat ik 25.000 euro wilde vragen maar mijn docent adviseerde om voor een ton te gaan. Ik ben erg blij dat dit gelukt is met mevrouw Harris. Ze krijgt 20% van de aandelen van mijn bedrijf in ruil voor haar investering. Als het goed gaat lopen kan ze haar investering terugverdienen.”

Tholin Robots

De eenmanszaak is in februari veranderd in Tholin Robots B.V. “Waarom deze naam? Tholin is een stofje waaruit de eerste bacteriën, organismen, zijn ontstaan. Het begin van leven. Ik zou graag met mijn bedrijf aan het begin van een menselijke robot staan. Bovendien klinkt Tholin Robots internationaal”, aldus Remco. De Aaltenaar heeft een deel van de investering benut, hij is bezig met het aanvragen van een patent en hoopt deze zomer met de verkoop van de controlsuit en de robot van start te gaan. “Een heleboel spaargeld zit natuurlijk ook in Tholin Robots en nog niet de hele investering van Dragon’s Den is gebruikt, ik heb een plan gemaakt en ga het geld doordacht uitgeven. Ik mag een hal met kantoorruimte hier op de HAN gebruiken, zolang er projecten voor studenten van mij worden gegeven, maar zou graag, als het mogelijk is, mijn bedrijf in de Achterhoek vestigen. Of ik al personeel heb? Ja, op zaterdag. Hij gaat deze zomer ook vakantiewerk doen.”

https://tholinrobots.com/

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien