DEN HAAG/AMSTERDAM –  25 mei was het Fiets naar je Werk Dag. Het fietsgebruik voor woon-werkverkeer wordt door werkgevers in Nederland meer en meer gestimuleerd. Dit is op te maken uit een analyse van vacaturesite Indeed, naar aanleiding van die actiedag. In steeds meer vacatures komen bijvoorbeeld fietsplan of fietsvergoeding voor. Ook de rijksoverheid stimuleert het fietsen naar en van het werk.

De groei van dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden was in de voorgaande jaren al te zien, maar blijkt verder te gaan. Tussen maart 2022 en maart 2023 nam het aantal vacatures met genoemde termen toe met zo’n 40%.
“Het is opvallend dat de stijgende populariteit van fietsplannen doorzet na het einde van de coronapandemie. Werknemers kunnen weer met het openbaar vervoer of de auto, en steeds meer werkgevers bieden thuiswerken aan. Toch blijven ze hun personeel stimuleren om te fietsen”, aldus Stan Snijders, van Indeed.
”Met een fietsplan of vergoeding per gefietste kilometer maak je een vacature aantrekkelijker. Daarnaast is vitaliteit, net als duurzaamheid, steeds meer een aandachtspunt binnen organisaties. Door forenzen op de fiets aan te stimuleren, slaan een werkgevers twee vliegen in een klap: medewerkers bewegen meer in de buitenlucht en stoten minder uit dan met andere vervoersmiddelen.”

Ook vanuit de overheid wordt fietsen naar werk gestimuleerd. Die startte begin mei een publiekscampagne ‘Kort ritje? Da’s zo gefietst’.
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “Gezonder leven en meer bewegen staat bij het begin van elk nieuw jaar bij veel mensen bovenaan de lijst met goede voornemens. Met deze campagne helpen we een handje mee. En het is vaak heerlijk om voor kleine stukjes de fiets te pakken. Even wat beweging, een frisse neus en een leeg hoofd. Waar meer wordt gefietst, klaart de lucht vaak letterlijk en figuurlijk op”.

Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gaat met de fiets, dat is nergens in de wereld zo hoog. Ons land heeft bovendien meer fietsen dan inwoners. Toch is er ook nog veel te winnen. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, en een derde korter dan 5 kilometer. Uit gedragsonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bijna 7 op de 10 intensieve autogebruikers vaker voor korte ritten de fiets zou willen pakken.

Het kabinet wil ook graag dat meer mensen die dat kunnen de fiets nemen, bijvoorbeeld naar het werk. Een van de concrete doelen is dat er in 2027 20% meer gefietst wordt dan in 2017, een ander doel is dat er begin 2025 100.000 meer mensen naar het werk fietsen dan begin 2022. Om dat mogelijk te maken investeert het kabinet samen met provincies in gemeenten in betere fietsvoorzieningen. In oktober vorig jaar maakte staatssecretaris Heijnen daarom bekend bijna 800 miljoen euro in de fiets te investeren. Denk aan betere stallingen bij stations, meer doorfietsroutes en nieuwe fietsverbindingen om woonwijken beter bereikbaar te maken. Daarnaast werkt het kabinet met provincies en gemeenten aan meer veiligheid voor fietsers in het verkeer.

Meer en meer op de fiets naar het werk. Foto: Mark Ebbers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien