Varex Imaging is toeleverancier van componenten voor medische- en industriële röntgenapparatuur. Begin 2020 is Varex gestart met de uitbereiding van het portfolio door het opzetten van een nieuwe afdeling, gericht op de ontwikkeling van Coolers.

Bij het genereren van röntgenstraling wordt gemiddeld slechts 1% van de benodigde energie omgezet tot röntgenstraling. De overige 99% gaat verloren in de vorm van warmte. Om oververhitting van de röntgenbuis te voorkomen zijn daarom Coolers noodzakelijk. Varex gaat deze Coolers ontwikkelen en produceren voor het koelen van röntgenbuizen in zowel medische (bijv. CT-scanners) als industriële (bijv. bagage scanners) toepassingen.

Deze nieuwe afdeling voor de Cooling Solutions is een goed voorbeeld van de ambitie en groeipotentie binnen Varex. Een nieuw team van enthousiaste engineers heeft de kans gekregen om uitgebreid onderzoek te doen naar de wensen en mogelijkheden in de markt. Dit is de basis geweest voor de eerste 3D schetsen van een Cooler voor industriële toepassing. Ook heeft Varex flink geïnvesteerd in diverse State of the art test- en meetopstellingen. Een voorbeeld hiervan is een testtool waarmee we zeer nauwkeurig het koelvermogen kunnen meten bij wisselende temperaturen, viscositeiten en verschillende vloeistoffen. Met deze testtool kunnen we nieuwe ontwerpen heel snel in de praktijk testen. Deze manier van theoretische engineering in combinatie met praktijk werkt erg fijn.

Inmiddels kan het team vol trots de eerste prototypes presenteren (zie foto). Het gaat om een Cooler voor watergekoelde röntgenbuizen met een variabel vermogen van 0 tot 5kW. Door het toepassen van de nieuwste technieken op het gebied van ventilatie en koeling, in combinatie met diverse in-house ontwikkelde componenten, is er een uitermate efficiënte en moderne Cooler ontwikkeld. De verwachting is dat deze Cooler robuuster, efficiënter en stiller zal zijn dan de huidige Coolers wereldwijd op de markt.

De komende periode zal dit prototype onderworpen worden aan diverse testen om de bevestiging van de verwachte resultaten te verkrijgen.

Naast dit eerste prototype zal er een breder portfolio aan Coolers ontwikkeld worden. Het eerstvolgende project is de ontwikkeling van een Cooler voor olie gekoelde röntgenbuizen voor industriële toepassingen.

Een erg interessante ontwikkeling die daarna zal volgen is de ontwikkeling van medische Coolers voor de toepassing in CT-scanners. Bij CT-scanners draaien zowel de röntgenbuis als de Cooler om de patiënt heen. De nieuwste systemen halen hierbij snelheden tot bijna 5 rotaties per seconden. Hiermee kunnen nog nauwkeurigere scans gemaakt worden van bijvoorbeeld het hart of de hersenen. Deze rotatiesnelheid heeft als gevolg dat er G-krachten op de cooler komen te staan die op kan lopen tot 70G (70 maal het gewicht). Het zal een enorme technische uitdaging zijn voor de engineers om een Cooler te ontwikkelen die deze enorme G-krachten kan weerstaan. Varex zal een test centrifuge gaan ontwikkelen om deze G-krachten te kunnen nabootsen en daarmee de Cooler prototypes te kunnen testen.

Voor deze nieuwe ontwikkelingen zoeken we technici die deze prachtige uitdaging met ons willen aangaan. Graag willen we ons enthousiaste team verder uitbreiden met diverse engineers. Word jij hier ook enthousiast van? Kijk dan op www.werkenbijvarex.nl.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien