Als witte wieven zweven ze vanuit de weilanden over het land. Flarden nevel die ons de vergezichten ontnemen. Hoewel er nog steeds mensen zijn die thuiswerken, zullen er velen zijn die zich ’s ochtends een weg door de mist moeten banen naar het werk.

We bevinden ons echter niet alleen letterlijk in de mist deze weken, ook figuurlijk is dit het geval. Getuige het aantal vacatures in deze Vacaturekrant draait de Achterhoekse economie op volle toeren, maar een helder beeld van wat de toekomst ons zal brengen, ontbreekt in deze dynamische maar complexe tijd. De geopolitieke verhoudingen verschuiven – zowel China als de Verenigde Staten verzetten hun bakens – maar ook dichterbij huis is nog veel ongewis als het gaat om economisch beleid.

Het voorwoord van de laatste Achterhoek Vacaturekrant werd geschreven op 17 maart, de avond dat de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen bekend werden. Nu, op het moment van schrijven, is de formatie nog steeds gaande. Het nieuwe kabinet heeft keuzes te maken die grote consequenties kunnen hebben voor zowel werkgevers als werknemers. De belangrijkste is misschien wel het uitstippelen van een plan om uit de coronacrisis te komen.

Miljarden coronasteun is uitgetrokken om bedrijven overeind te houden, maar wat gebeurt er met die bedrijven als straks (een deel) terugbetaald moet worden? In het hart van deze krant schijnt Twan Houben zijn licht op de economische situatie in Nederland en de Achterhoek.

Eén van de adviezen die Houben geeft, is inzetten op innovatie. Dat is iets waar de Achterhoek volop mee bezig is. In deze krant leest u meer over het Achterhoekse Smart Business Centre waar het bedrijfsleven en onderwijs aan elkaar worden gekoppeld.

Wijnand Heijnen van Timmerfabriek Broekhout ontvangt jonge vakkrachten die daaraan deelnemen met open armen. Die zullen in zijn bedrijf naar verwachting vooral met prefab te maken krijgen. In plaats van op de bouwplaats worden complete kappen voor woningen al in de timmerfabriek in elkaar gezet. Om prefab uit te breiden, wordt er een nieuwe hal gebouwd bij de fabriek. Zo hoopt Broekhout in de toekomst een steentje bij te dragen aan het terugdringen van het woningtekort dat er ook in de Achterhoek is.

Innoveren is op tijd in beweging komen. Net als Heijnen weet ook Paul Bombeld dat als geen ander. Vijf jaar geleden stopte hij als boekhandelaar en legde zich sindsdien helemaal toe op waterstof. Hij is hoofdredacteur van het online Waterstof Magazine en bekleedt daarnaast de functie van waterstofinnovatiemanager bij Kuster Energy. In deze krant vertelt hij uitgebreid over wat waterstof de Achterhoek volgens hem kan brengen.

De toekomst voorspellen is anno 2021 misschien wel lastiger dan ooit. Maar als we in de Achterhoek maar genoeg energie creëren met innovatie, kwaliteit en samenwerking, trekt de mist vanzelf op.

De redactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien