Jens Beekman neemt zelf de pitch van een bedrijf over. Foto Mark Ebbers

ULFT/REGIO – Voor het eerst is Smart Industry door Smart Business Centre (SBC) CIVON concreet gekoppeld: Achterhoeks bedrijfsleven en onderwijs – het Graafschap College – gaan de samenwerking aan. Bedrijven pitchten maandag 4 oktober hun projecten op de ‘beursvloer’ in het CIVON aan mbo-studenten Smart Industry, die de komende tijd in het kader van hun studie met opdrachten aan de slag gaan. Het werkt twee kanten op: bedrijven – die zelf vaak de kennis en/of tijd niet in huis hebben – worden verder op weg geholpen én studenten leren theorie toe te passen in de praktijk.

Door Mark Ebbers

Een man of vijftig en één vrouw hebben zich die maandagmorgen verzameld bij het CIVON op Industriepark DRU in Ulft. Docenten van het Graafschap College in Doetinchem, vertegenwoordigers van deelnemende maakbedrijven uit de omgeving én vooral studenten van de mbo-4 opleiding Smart Industry. Via pitches is het de bedoeling studenten en bedrijven aan elkaar te koppelen. Voor projecten om machines slimmer te maken, om processen te optimaliseren. Jens Beekman, docent bij het Graafschap College en projectleider binnen CIVON, en Gijs Smeman, projectmanager bij CIVON, leiden de bijeenkomst.

Eerste keer
“We promoten bedrijven en hun projecten bij de studenten”, vertelt Thomas Hijink, ook docent aan het Graafschap College. “Wij hebben daarvoor bedrijven benaderd en vervolgens in contact gebracht met het Graafschap College”, vult Gijs Smeman aan. Het is de eerste keer dat examenstudenten van de opleiding Smart Industry concreet worden gekoppeld aan bedrijven, nadat enkele weken geleden aan het begin van het schooljaar hetzelfde werd gedaan voor de sector Mechatronics. Andere mbo-opleidingen waarbij het CIVON een rol speelt, zijn Product Engineering en Werktuigbouwkunde.

Voorkeurs top 10
Het is de bedoeling dat de studenten deze maandag een keuze maken uit de tien aanwezige bedrijven, allen mogen ze een voorkeurstop 10 van projecten samenstellen, waarmee door de school zoveel mogelijk rekening gaat worden gehouden. Hijink: “De studenten gaan data genereren van machines. Daarbij worden sensoren en microcomputers gebruikt. De studiebelasting voor de studenten is vijftien weken, inclusief een onderzoeksontwerp en opdrachtformulering vooraf en eventueel het aanbieden van een advies aan het bedrijf achteraf.” Een van de aanwezige bedrijven deze morgen is een spijkerfabriek (één van de acht wereldwijd) met zo’n zestig jaar oude machines die doorgelicht moeten worden, met als beoogd resultaat: inzichten om de efficiëntie van de machines te verbeteren. Verder was er onder andere een producent van high-end voetbalvelden om zijn projecten aan studenten te pitchen.

Docent en pitcher
Jens Beekman moet net als een collega-docent ook zelf enkele pitches verzorgen, omdat twee bedrijven niemand hebben kunnen vrijmaken voor deze morgen. In sessies van zo’n vijftien minuten is hij inval-vertegenwoordiger voor een bedrijf, waarbij een drietal studenten tussendoor vragen kan stellen. “Als student kom je van buiten”, vertelt hij zijn toehoorders. “Je mag niet ingrijpen of gebruikmaken van het bestaande systeem, netwerk of database om gegevens uit te lezen. Met behulp van bijvoorbeeld een Raspberry verzamel je zelf data. Hoeveel produceert een machine, hoe regelmatig of hoe schommelend is die productie? Veel oude machines hebben trouwens helemaal geen manier om de output bij te houden. Veel data zijn er in die gevallen nog niet beschikbaar.” Of de maandag goeie matches heeft opgeleverd, voor zowel bedrijven als studenten, zal in de loop van dit studiejaar blijken; aan de inzet op deze morgen zal het niet liggen. Smart Business Centre Het SBC wordt door 8RHK ambassadeurs ondersteund met als doel de productiviteit in de regio te stimuleren. Het SBC/CIVON gaat samen met onderwijs en bedrijfsleven op zoek naar nieuwe technologieën, waarbij kennis wordt gedeeld. Daarnaast wordt techniek verder gestimuleerd onder jongeren én ontwikkeld met ouderen, via programma’s die passen bij een leven lang ontwikkelen. ACHTERHOEK VACATUREKRANT

De ‘beursvloer’ waar studenten en bedrijven elkaar ontmoeten. Foto Mark Ebbers

SMART INDUSTRY
Smart Industry (ook weleens de vierde Industriële Revolutie genoemd) is kort gezegd het koppelen van ICT en productieprocessen, met name in de maakindustrie. Door deze koppeling, die leidt tot (verdere) automatisering en gegevensuitwisseling, wordt het gebruik van energie, ruwe materialen en arbeid veel efficiënter. Het leidt tot slimmer, productiever, efficiënter en concurrerender produceren.

Smart Industry in de Achterhoek
De Regio Achterhoek is de laatste jaren bezig met het op grote schaal introduceren en verder ontwikkelen van Smart Industry. 8RHK ambassadeurs speelt hierin een coördinerende rol. Met de slogan ‘Toekomst in de Maak’ profileert de regio zich als ‘slimme’ koploper, zowel in de innovatieve maakindustrie als in andere sectoren. Achterhoekse ondernemers, het Graafschap College, Regio Achterhoek en Achterhoek2020 hebben het concept omarmd als richtinggevend voor de toekomst.

Smart Industry in het Achterhoekse onderwijs
Het Graafschap College is enkele jaren geleden gestart met een specifieke opleiding op dit gebied. In het profiel Middenkader Smart Industry zijn onderdelen uit al bestaande succesvolle opleidingen van de school gecombineerd in een meerjarige mbo-4 opleiding

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien