AALTEN – Bij Molenmakerij VAAGS & Groot Wesseldijk werken ze aan eeuwenoude molens, maar dat betekent niet dat het vak ouderwets is. Dit unieke molenmakersbedrijf in de Achterhoek is het grootste en modernste in Nederland en zoekt extra vakmensen.

Molens zijn eigenlijk machtige machines en de vele onderdelen worden gemaakt in de werkplaats. Hier zie je handwerk hand in hand gaan met de modernste machines. Vorig jaar heeft VAAGS nieuwe werkplaatsen gebouwd en afgelopen maanden zijn 20 medewerkers van dit familiebedrijf hier aan de slag gegaan. De medewerkers zijn gespecialiseerd in een verscheidenheid aan technieken. Lassers, metaalbewerkers, houtbouwers, timmerlieden en schilders lopen hier samen rond. Met elkaar werken ze aan het totaalplaatje.

Wist je dat molenwieken al meer dan 100 jaar van staal gemaakt worden? Het werken aan molens is sindsdien wel met de tijd meegegaan. De helft van de nieuwbouw bestaat dan ook uit de Wiekenmakerij waar met CNC-machines, moderne lasapparatuur en volgens gecertificeerde processen de veiligste wieken ter wereld gemaakt worden. 100 jaar geleden werden wieken nog niet gelast maar geklonken. Ook deze techniek wordt weer regelmatig toegepast en is door VAAGS in een nieuw jasje gestoken. Een prachtige werkplek voor elke metaalwerker die graag aan een bijzonder product werkt.

Natuurlijk zit er ook veel timmerwerk aan een molen en daarvoor gaan we naar de andere helft van het imposante pand. In deze ruime Molenmakerij worden zowel grote constructies als verfijnde onderdelen gemaakt. Hier ruikt het lekker naar hout en je kijkt je ogen uit naar de bijzondere handgereedschappen en grote machines.

Op locatie bij de molen helpen de molenmakers elkaar om er een perfect draaiende molen van te maken. Molens zien er vaak fleurig en kleurig uit, dus ook voor schilders liggen hier mooie uitdagingen. Molenschilder is echt een vak apart. Een machine van 30 meter hoog schilderen is niet moeilijk, maar wel bijzonder.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • 24 maart, 2023

  Succes met H2 , onze ervaringen met A J van Breukelen zijn alles behalve positief , dus aan jullie de taak het vertrouwen ben j de ondernemers in Soest terug te winnen

  Geplaatst door
  Anoniem
 • 4 november, 2022

  Heel leerzaam artikel. Ik ben blij het te lezen.

  Geplaatst door
  Franky
 • 19 juli, 2022

  Wij hebben uw eerste Heinyhouse gezien inabij Lievelde .
  Wij werder er direkt door gepakt.
  Wij zijn in het dorp Lonneker nabij Enschede met een seniorenhofje bezig.
  Is dit voor permanente bewoning zo te zien.
  Kunt U ons informatie mailen.
  Dankjewel !

  Geplaatst door
  B.Workel
 • 11 januari, 2022

  Wij zijn geïnteresseerd in de woningen

  Geplaatst door
  J. Van haaster en j wan