NEEDE – Het onderwijs- en praktijkjaar voor leerlingen van MaxX Onderwijs in Neede, praktijkonderwijs voor leerlingen van 12-19 jaar, zit er weer op. Op 23 juni wordt, net zoals vorig jaar, een drive-through met golfkarretjes gehouden voor de uitreiking van behaalde certificaten en diploma’s. Voor de uitstromers (schoolverlaters) betekent het afscheid van MaxX Onderwijs een start van hun nieuwe, maatschappelijke carrière of vervolgonderwijsperiode via de Beroepsbegeleidende Leerweg.

Door Rob Weeber

Voor leerlingen van MaxX Onderwijs draait alles om de goede verbinding met (lokale) overheid en bedrijfsleven. Al vanaf leerjaar drie begint hun eerste stagetijd, waarin ze zich gedurende een aantal maanden een dag in de week oriënteren op het werken bij een bedrijf. Aan tafel zitten vier uitstroommentoren, Margot Waarts, Annie Steunenberg, Ilja te Selle en Nynke Vierstra. Ze zijn verantwoordelijk voor het traject van scholing, stage en uitstroom naar werk.

“Onze school heeft een bijzondere verplichting,” legt Waarts uit. “Wij moeten onze leerlingen na afloop van de schoolperiode hier een passende uitstroom garanderen. Dat betekent dat we de verantwoordelijkheid voor de betreffende leerling overdragen aan iemand in de nieuwe situatie waarin hij of zij terechtkomt. Dat is van overheidswege zo bepaald. Leerlingen mogen nooit tussen wal en schip belanden.”

Leren door doen
Veel leerlingen stromen uit naar een (vaste) baan, iets waar ze volgens de mentoren erg naar uitkijken. Maar niet iedereen kiest direct voor vijf dagen werken. Sommigen gaan verder op MBO niveau 2 via de Beroepsbegeleidende Leerweg. De leerlingen vinden hun weg via een brede uitstroom.
Passende sectoren zijn bijvoorbeeld metaal, horeca, detailhandel, logistiek en in mindere mate de zorg. MaxX Onderwijs zou graag meer vraag vanuit deze laatste sector willen zien. “Werken voor leerlingen vanuit MaxX Onderwijs is maatwerk. Er is daarom altijd, meestal voor de periode van een jaar, nazorg vanuit de opleiding. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een jobcoach. De banen bestaan uit assisterend, uitvoerend werk. Het is (levenslang) leren door doen,” aldus Waarts.

Extra bedankje voor het bedrijfsleven
Met de uitbraak van het coronavirus, was onduidelijk of dit een effect zou hebben op de stage- en werkkansen van de leerlingen. Maar de mentoren kijken met een goed gevoel terug op de afgelopen tijd. “We moeten het samen doen, maar ongetwijfeld was de situatie voor de bedrijven waarmee we samenwerken ook niet altijd makkelijk,” geeft Waarts aan. “Toch hebben zij zich altijd opengesteld voor onze leerlingen en daarmee een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid laten zien. Daarom willen we hen langs deze weg nog eens extra bedanken voor hun steun.”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien