REGIO – De vooruitzichten voor de installatiebranche blijven vooralsnog goed. Het totale productievolume bouwinstallatie groeit in 2023, in de jaren daarna vertraagt de groei door de onzekere economische ontwikkelingen. Dat is in elk geval de conclusie van het rapport ‘Economische vooruitzichten 2023 en verder’. Onderzoeksbureau BouwKennis stelde het rapport in opdracht van Techniek Nederland op.

Groei in alle marktsegmenten
Het rapport meldt dat de productievolumes in de utiliteitsbouw, infra en woningbouw zullen groeien de komende jaren. De infra groeit zowel in 2022 als in 2023. Het productievolume in de utiliteitsbouw laat vooral dit jaar een sterke stijging zien. In de woningbouw neemt de productie dit jaar en volgend jaar toe, voor 2024 en 2025 verwacht het rapport een afvlakking van de groei. De verwachtingen voor de komende jaren zijn wel onzeker. Dat heeft te maken met diverse onvoorspelbare ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne en de stikstofproblematiek. Ook prijsstijgingen en problemen met materiaalleveringen kunnen effect hebben op de groeicijfers.

Alle disciplines profiteren van groei
Door de hogere energieprijzen groeit de vraag naar verduurzaming van gebouwen. Dat levert de komende jaren veel werk op in de elektro- en klimaattechniek. In de sanitairbranche is de groei naar verwachting minder groot. De onzekerheid over de nieuwbouw van woningen en een afnemend consumentenvertrouwen spelen daarbij een rol.

Aandeel installaties in bouwsom neemt toe
Installaties worden steeds belangrijker in gebouwen. De installatiequote, het aandeel van technische installaties in de totale bouwsom, is het hoogst in de utiliteitsbouw met zo’n 43%. In de woningbouw groeit de installatiequote, bij groot onderhoud is die inmiddels 22%.

Zuiden van het land is koploper
27% van het totale productievolume wordt dit jaar gerealiseerd in de regio Zuid-Nederland. Ook in de utiliteitsbouw is het zuiden koploper met 31% van de landelijke productie. Het zwaartepunt van de woningbouw ligt in Zuid-Nederland en Zuid-Holland. Deze regio’s zijn goed voor bijna de helft van de totale nieuwbouwproductie. Zuid-Holland neemt dit jaar bijna een derde van de infraproductie voor zijn rekening.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien