CHTERHOEK – Zo’n twee jaar lang lag de horeca door de coronamaatregelen grotendeels stil, maar sinds enige maanden kan alles weer. Maar wie zorgt voor ons drankje en ons hapje? Er is namelijk nog altijd een personeelstekort, veel horecapersoneel is verdwenen om niet meer terug te keren. De voormalige obers en kelners hebben vaak andere, beter betalende banen bemachtigd. Wat te doen voor de horecaondernemers: het personeelstekort accepteren en de openingstijden en/of de gastencapaciteit verminderen, of wat aan het tekort proberen te doen? Ondernemers die voor het laatste kiezen, proberen medewerkers te trekken met betere arbeidsvoorwaarden, met name betere salarissen. Ook halen verschillende ondernemers nu extra krachten uit het buitenland, als ze al niet in Nederland zijn. Zo kun je ook in de Achterhoek bediend worden door bijvoorbeeld Oekraïners of Indonesiërs.

Oekraïense vluchtelingen zijn volgens VNO-NCW een deeloplossing voor het grote personeelstekort bij Achterhoekse bedrijven. Horeca-ondernemer Robby Welling uit Doetinchem heeft verschillende Oekraïners in dienst genomen bij Stadscafé Simons, zo meldde de Gelderlander onlangs. Welling is naast café-eigenaar ook de lokale voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Hij ziet een groot tekort aan horecapersoneel en wijst als voorbeeld naar zijn eigen keuken, want ook aan koks is gebrek: “Waar er eerder op een vacature vier of vijf koks reageerden, reageert er nu geen één.”

Volgens de VNO-NCW is er veel belangstelling voor het werken met Oekraïners. Zo was er onlangs een webinar voor bedrijven over het onderwerp waarbij er veel vragen kwamen vanuit werkgevers. De werkgeversorganisatie ziet de inzet van Oekraïners als een prima deeloplossing. “Voor het personeelstekort is er niet één oplossing, je moet heel veel doen als werkgever”, vertelt regiomanager Wilma Elbertsen. “Je moet je dan ook goed realiseren als je deze doelgroep binnenhaalt, dat deze mensen gevlucht zijn en daar nog familie hebben zitten. Ze willen gemiddeld genomen wel heel graag een steentje bijdragen en ze zijn al gewend om lange dagen te maken in Oekraïne. Maar we moeten er wel voor waken dat we zeggen: we hebben een probleem, dus de oplossing zijn Oekraïners.”

Horecabaas Kees Hensen uit Doetinchem heeft vijf zaken en ook hij moet alles bijzetten om aan voldoende arbeidskrachten te komen. Er zijn meerdere buitenlanders in de keuken en bediening aangenomen. “We hebben mensen uit Portugal, Turkije, Bulgarije en zelfs uit Indonesië”, vertelde Hensen aan Hart van Nederland. “Die Indonesiërs waren nog nooit in het buitenland geweest, en nu zijn ze hier bij ons in de Achterhoek.”
De voertaal is noodgedwongen Engels, maar de gasten kijken er al niet meer raar van op als ze niet worden aangesproken in het Nederlands. Barman Andreas uit Indonesië, die cocktails creëert, merkt vrijwel niets van een mogelijke taalbarrière. “Ik praat in het Engels en zij in het Nederlands en we begrijpen elkaar uitstekend.”

Ook bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) merken ze een toename van vakmensen uit het buitenland. Al voor corona was er trouwens een tekort en toen werden er al regelmatig chef-koks van over de grens gehaald. En na twee jaar crisis is het personeelstekort in de horeca alleen maar groter geworden, aldus de brancheorganisatie.

 

Personeelstekort dwingt ook Achterhoekse horecaondernemers tot keuzes. Foto: Mark Ebbers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien