Een crisis lijkt altijd onverwacht te komen, maar in werkelijkheid wordt een onderneming met enige onregelmaat getroffen door een crisis. De ene keer door een kredietcrisis of een epidemie, de andere keer door een nieuwe concurrentie. Zorg dus dat je voorbereid bent, waarschuwen de auteurs in het boek Never waste a good crisis. De 10 wetten van crisismanagement. Eén van de auteurs is economisch-geograaf Gert-Jan Hospers, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en columnist bij Achterhoek Nieuws. Ook werkte hij mee aan de twee spreads over bedrijven en organisaties in de gemeente Oude IJsselstreek, in het hart van de Achterhoek Vacaturekrant.

Winston Churchill

Het boek Never waste a good crisis (een uitspraak van Winston Churchill) is een initiatief van de auteurs om collega-managers en -ondernemers een handje te helpen. In hun rol als adviseur of trainer beschrijven ze met welke maatregelen op hun vakgebied ze zelf goede ervaringen hebben met praktijkvoorbeelden van ‘overlevers’ als IKEA, Zeeman, Lego en Shell.

Globalisering

Een crisis als de huidige pandemie of de kredietcrisis zijn mede het gevolg van de toenemende globalisering. Diezelfde globalisering biedt niettemin nog steeds kansen, schrijft Hospers. Hij beschrijft hoe een bedrijf als TenCate zich keer op keer wist te wapenen tegen de globalisering, juist door regionaal oplossingen te zoeken. Zo fuseerde het met lokale bedrijven en ging het hoogwaardige vezels ontwikkelen met de Universiteit Twente, als gevolg waarvan het nu tot de wereldtop behoort. “Globalisering verminderen is een illusie”, waarschuwt Hospers, maar dat wil niet zeggen dat de oplossing altijd in het buitenland ligt: “Juist in een crisis kan je directe omgeving een voedingsbodem voor vernieuwing zijn.”

Het boek Never waste a good crisis (ISBN 9789461263797) kost 12,50 euro.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien